print

نشست جمعیت و توسعه با تاکید بر ایران

نشست جمعیت و توسعه با تاکید بر ایران

نشست علمی " جمعیت و توسعه با تاکید بر ایران" به همت اندیشکده مطالعات راهبردی جمعیت دانشگاه فردوسی با همکاری انجمن جمعیت شناسی ایران ، کانون بسیج اساتید دانشگاه فردوسی، گروه علوم اجتماعی دانشگاه و شورای راهبردی استانداری با حضور اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی و برخی از دانشگاه های مشهد در روز چهارشنبه پنجم دی ماه در تالار رجایی دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزار شد. در این نشست دکتر محمد میرزایی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و رئیس سابق انجمن جمعیت شناسی ایران و دکتر غلامرضا حسنی عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی و رئیس اندیشکده مطالعات راهبردی جمعیت دانشگاه فردوسی به ارائه دیدگاه های خود پرداختند و در پایان تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد دیدگاه ها و نقطه نظرات خویش را بیان کردند..

محمد میرزایی گفت جمعیت یکی از عوامل مهم توسعه در جوامع است. وی  ضمن مروری به نظریات مختلف در خصوص جمعیت و روند تحولات جمعیتی در ایران تصریح کرد: کشور دو دهه است که در سطح خرد، در درون خانواده‌ها دچار چالش شده است که این چالش، باروری زیر سطح جانشینی است. باید توجه داشت رشد منفی باروری ۵۰ سال زمان می‌برد تا اثرات خود را نشان دهد بنابراین نیاز است تا سال ۱۴۳۰ این مشکل را رفع کنیم‌."

رئیس انجمن جمعیت شناسی ایران گفت: یکی از چالش های پیش رو جمعیت سالخورده آینده است که باید تلاش کرد با توانمند کردن آنان از طریق ارتقای سطح آموزش، بهداشت و اشتغال برای جوانان و توانمند سازی ایشان از پیامدهای منفی آن جلوگیری کرد. وی ادامه داد نباید نگران آینده باشیم بلکه باید مشکلات امروز را حل کنیم.

غلامرضا حسنی با اشاره به سیاست های 14 گانه جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری تصریح کرد که همه ابعاد با جامع نگری در سیاست ها پیش بینی شده است. وی با تاکید بر ضرورت آینده نگری در سیاست گذاری ها تاکید کرد کشورهای توسعه یافته بر اساس آینده پژوهی مسیر توسعه خویش را ریل گذاری می کنند.

رئیس اندیشکده مطالعات راهبردی جمعیت با اعلام اینکه نرخ باوروری در ایران بر اساس آمار بانک جهانی در رتبه 165دنیا قرار دارد شرایط جمعیتی ایران را نامناسب دانست و جمعیت ایران را با نرخ رشد کنونی  (6/1درصد) جمعیتی سالخورده پیش بینی کرد. وی دادامه داد باید به سمت افزایش حد جایگزینی برسیم و از زیر حد جایگزینی خارج شویم. البته اتخاذ سیاست های شتاب زده رو نادرست دانست و توجه به واقعیت موجود و سیاست های عالمانه را ضرورتی لازم دانست.

دکتر حسنی از انجام اولین پروژه تحقیقاتی در کشور با موضوع "مقایسه تطبیقی الگوهای باروری و عوامل تاثیرگذار بر آن در سطح خراسان رضوی " خبر داد و عنوان کرد این کار علمی در مراحل پایانی است و نتایج آن به زودی اعلام خواهد شد. این پژوهش به سفارش استانداری خراسان رضوی توسط اندیشکده مطالعات راهبردی جمعیت  در حال انجام است.

بررسی موفق یا ناموفق بودن سیاست های کاهش و افزایش جمعیت، ضرورت توجه به مدیریت جمعیتی و نقش نیروی انسانی در توسعه جوامع، توجه به فضای جمعیتی علاوه بر کمیت های جمعیتی، راه های جلوگیری از رسیدن به نرخ رشد منفی جمعیت، ضرورت تدبیر مناسب جمهوری اسلامی برای  شروع دوره سالخوردگی از سال 1430 و... از جمله محورهایی بود که دیگر اساتید حاضر در جلسه در مورد آن نظرات خود را مطرح کردند.